Ruim miljoen voor Noord-Hollandse rijksmonumenten

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min

(Novum) - De provincie Noord-Holland geeft 1,1 miljoen euro subsidie voor de restauratie van vier rijksmonumenten in Hoorn, Amsterdam, Velsen en Alkmaar. Voor de projecten is gemiddeld 85 procent van het benodigde bedrag bijeengebracht door de initiatiefnemers.

De provincie tekent voor de laatste vijftien procent. Het geld wordt gebruikt voor het herstellen van trappen en vloeren in de Sint Pietershof in Hoorn. Het museum Onze Lieve Heer op Solder in Amsterdam wordt gerestaureerd en krijgt onder meer een bijdrage om de ingang te vernieuwen.

Het achttiende-eeuwse landgoed Beeckestijn in Velsen wordt ook gerestaureerd. De bijdrage is onder meer bedoeld om het hoofdgebouw toegankelijker te maken. Bij de Laurentiuskerk in Alkmaar wordt de toegankelijkheid van de kerk en het voorplein verbeterd. Het negentiende-eeuwse gebedshuis wordt ook gerestaureerd.

Uit het grote aantal aanvragen blijkt dat er veel behoefte is aan subsidie voor het restaureren en aanpassen van historische gebouwen, meldt de provincie dinsdag. In september kunnen nieuwe projecten worden ingediend.