Bolsjoi zet danser aan de kant om intriges

Door Redactie Nationale Recreatiegids
1 min
(Novum/AP) - Het Russische Bolsjoi-ballet zet een van zijn voornaamste én meestbesproken dansers aan de dijk. Nikolai Tsiskaridze lag al jaren overhoop met de artistiek leider van het beroemde theater. Sinds deze Sergej Filin door een aanval met een bijtend zuur ernstig verminkt en bijna blind raakte leek hun breuk voorgoed.

De leiding van het Bolsjoi wreef Tsiskaridze aan dat diens haatcampagnes tot de aanval hadden geleid. Die sloeg terug en wees corruptie en vriendjespolitiek als de oorzaak aan.

Het theater maakte zondag bekend dat het het contract van de 39-jarige Tsiskaridze, dat in juni afloopt, niet verlengt. De veteraan zegt dat het Bolsjoi niet het recht heeft om hem op straat te zetten en vecht het besluit aan.

Tsiskaridze danst voor het Bolsjoi sinds 1992. Hij groeide uit tot een van de grootste sterren van het ballet, en won tal van prijzen. Enkele jaren geleden dong hij naar het artistiek leiderschap, maar hij legde het af tegen zijn rivaal Filin. Sindsdien is het haat en nijd tussen de twee, die elkaar voortdurend van minne streken beschuldigen.