Temperatuur zeewater nog op niveau maart

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
(Novum) - Een typische zomerse stranddag zit er voorlopig ondanks de zonneschijn nog niet in. Het zeewater is met 14 graden nog behoorlijk koud voor de tijd van het jaar. "De watertemperatuur is vergelijkbaar met wat het normaal in maart is", zegt een woordvoerder van weeronline.nl donderdag.

Door in koud water te zwemmen gaat heel snel lichaamswarmte verloren. Dat geeft niet alleen risico op kramp. "Mensen die daarvoor gevoelig zijn kunnen in zulk koud water last krijgen van hartritmestoornissen." Bij IJmuiden zijn woensdag al onderkoelde surfers uit het water gehaald, weet de woordvoerder.

Donderdag wordt mogelijk de eerste zomerdag van het jaar. Daar is sprake van als het in De Bilt 25 graden wordt. "Voorlopig lijkt het er niet op dat we het gaan halen, rond 16.00 uur wordt een piek van zo'n 24 graden bereikt." In het oosten wordt de grens wel gepasseerd. De komende dagen wordt het iets kouder. Als de zomerse dag donderdag niet wordt bereikt, kan die nog even op zich laten wachten.

Aan zee ligt de temperatuur met zo'n 20 graden een stuk lager. "Er staat ook een stevige wind waardoor het kouder aanvoelt. Een troost is dat de wind uit het noordoosten komt, maar de windrichting draait naar het noordwesten en dan wordt koudere lucht aangevoerd." Het gevaar daarvan is volgens de woordvoerder dat mensen op het strand denken dat ze geen gevaar lopen door de zon te verbranden. "Maar de zon schijnt vandaag best krachtig. De meeste mensen hebben nog een spierwitte huid en als je dan voor het eerst in de zon gaat flaneren raak je snel verbrand. Het is dus belangrijk goed in te smeren."