Baarseieren massaal opgedroogd door lager waterpeil

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
ARNHEM (Novum) - Doordat het waterpeil van de Rijn in een paar dagen tijd enkele tientallen centimeters is gezakt zijn eieren van de baars massaal opgedroogd. De kans is groot dat ook in andere delen van het rivierengebied grote aantallen baarseieren zijn opgedroogd, concludeert Stichting Reptielen Amfibieƫn Vissen Onderzoek Nederland (Ravon) op natuurbericht.nl.

De baars hangt kleverige eistrengen aan takken en riet in ondiep water. De eieren hebben meer dan een week nodig om uit te komen. In de rivieren hebben de baarzen volgens Ravon een inschattingsfout gemaakt. Ze hadden geen rekening gehouden met het zakkende waterpeil.

Tijdens een zogenoemde schepnetinventarisatie bleek volgens de stichting dat baarzen massaal hebben gepaaid in de westelijke oever van een met de Rijn verbonden grindafgraving nabij Arnhem. Omdat de oever droog stond, zijn miljoenen eitjes verloren gegaan.

Voor het voortbestaan van de baars hoeft echter niet te worden gevreesd. De baars is nog altijd een van de meest voorkomende zoetwatervissen in bijna alle watertypen. Ook kunnen ze tot twintig jaar oud worden. "Ze zorgen daarbij ruimschoots voor voldoende nageslacht", meldt Ravon. Als de voortplanting een jaar mislukt, wordt overigens gesproken van een 'zwakke jaarklasse'.