Aanhouding Joanna zorgelijke ontwikkeling

Door Redactie Nationale Recreatiegids
6 min
AMSTERDAM (Novum) - De politie wist donders goed dat ze de studente Joanna dinsdag niet mocht oppakken toen ze op de Dam een protestbord omhoog hield. Het is een zorgelijke ontwikkeling dat dit toch is gebeurd, zegt advocaat Sidney Smeets van Spong Advocaten in een reactie. Joanna had een protestbord bij zich met de teksten 'Ik ben geen onderdaan' en 'Fuck the international oil maffia'.

Ze zou ook 'Rot op Bea' hebben gescandeerd. Naast Joanna werd Hans Maessen van het Nieuw Republikeins Genootschap op de Dam aangehouden.

"De politie mag natuurlijk mensen aanhouden als daar een goede reden voor is, maar het vasthouden van een bordje is geen goede reden, of je het nu met haar boodschap eens bent of niet", zegt de advocaat. Joanna werd in januari ook al aangehouden toen ze in Utrecht bij het verjaardagsfeest van koningin Beatrix een protestbord omhoog hield. De politie gaf daarna toe dat dit niet had mogen gebeuren.

Ook dinsdag heeft de politie aangegeven dat Joanna niet had mogen worden aangehouden. Daarnaast zijn excuses aangeboden en is ze teruggebracht, toen de balkonscène al had plaatsgevonden. "Leuk en aardig, maar daar heb je dan natuurlijk weinig aan. Het recht om te demonstreren is dan al aangetast", zegt de advocaat.
Smeets ziet een gelijkenis met een incident tijdens het bezoek van de Russische president Vladimir Poetin, drie weken geleden. "Toen werd iemand die iets op het raam van zijn auto had geschreven afgevoerd, waarna de politie excuses maakte."

In een paniekreactie probeerde de politie volgens Smeets in al deze gevallen iets in de kiem te smoren. "Dan kijken ze later wel of ze het goed hebben gedaan. Maar je moet als politie juist eerst kijken of je iets goed doet. We geven de politie verregaande bevoegdheden en dan moet je erop kunnen vertrouwen dat ze die niet misbruikt."

Koning Willem-Alexander gaf eerder in een interview aan dat 'de arme politieman' in Utrecht waarschijnlijk dacht dat hij het beste deed, maar een foutje heeft gemaakt. "Ik kan me met deze voorgeschiedenis bijna niet voorstellen dat de agenten die Joanna vandaag aanhielden niet wisten wie zij was", zegt Smeets. "Zelfs als ze dat niet wisten, hadden ze moeten weten dat er geen grond was om haar aan te houden."

Joanna heeft volgens Smeets, die haar advocaat overigens niet is, een goede kans op een schadevergoeding als ze een klacht indient. "De politie heeft immers zelf al aangegeven dat ze fout zat. Maar met een schadevergoeding wordt niet voorkomen dat dit vaker misgaat." Het is volgens hem belangrijk dat in dit soort gevallen altijd een klacht bij de politie wordt ingediend en dat desnoods de Nationale Ombudsman erbij wordt gehaald.

Burgemeester Eberhard van der Laan verzekerde eerder dat het grondwettelijk recht om te demonstreren zou worden gerespecteerd.