Amsterdam wil ieder jaar Koningsspelen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
AMSTERDAM (Novum) - De gemeente Amsterdam is van plan ieder jaar Koningsspelen te houden. Het is de bedoeling dat dit jaarlijks op de vrijdag voor Koningsdag gaat gebeuren, meldt de gemeente vrijdag.

"Vandaag was een groot succes", laat wethouder van zorg en sport Eric van der Burg (VVD) in een verklaring weten. "Kinderen, scholen en vrijwilligers waren enthousiast. We hebben laten zien dat gezond eten en bewegen ook echt leuk is."

Van der Burg hoopt dat volgend jaar meer scholen meedoen. Dit jaar deden 157 van de circa 190 Amsterdamse basisscholen mee aan de speciale sportdag. De wethouder streeft ernaar dat volgend jaar alle scholen meedoen. In Amsterdam stond de dag in het teken van het thema sporten en water drinken uit de kraan.

Eerder vrijdag liet mede-initiatiefnemer Richard Krajicek al weten dat hij hoopt dat de Koningsspelen een vervolg krijgen. Volgens hem zou het kroonprinselijk paar dat ook willen.

Kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima gaven vrijdagochtend het startsein voor de Koningsspelen op twee basisscholen in Enschede. Daaraan voorafgaand werd een speciaal ontbijt geserveerd. Zo'n 1,3 miljoen leerlingen van ruim zesduizend basisscholen deden mee aan de eerste Koningsspelen, die een initiatief zijn van het Nationaal Comité Inhuldiging.

Op veel plaatsen was het vrijdag relatief koud en nat. Op sociale media werd gesproken van afgelastingen en onderkoelde kinderen, maar een woordvoerder van de organisatie kon dat ontkennen noch bevestigen.