Buenos Aires viert troonswisseling

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
BUENOS AIRES (Novum) - De Argentijnse hoofdstad Buenos Aires organiseert aan de vooravond van de troonswisseling een publieksfeest. Maandag om 19.00 uur, dinsdag 00.00 uur Nederlandse tijd, is de aftrap van het feest waarbij een cadeau voor het koningspaar wordt gepresenteerd, meldt een woordvoerder van de gemeente.

De voorbereidingen hebben volgens de zegsman lichte vertraging opgelopen, waardoor er nog moet worden beslist over de locatie. Een woordvoerder van de Nederlandse ambassade in Buenos Aires laat weten dat er op het evenement 'een paar duizend' Argentijnen worden verwacht.

De abdicatie van koningin Beatrix valt door het tijdsverschil met Nederland in Argentinië in de vroege ochtend. De kroningsceremonie van prins Willem-Alexander tot koning is vanaf 09.00 uur lokale tijd volgens de ambassade op verschillende tv-kanalen live te zien. Mogelijk worden er in de openlucht ook beeldschermen neergezet.

Op 30 april wordt de kroning in Buenos Aires ook gevierd met evenement zoals een schaaktoernooi dat 'Reina [Koningin] Máxima' is gedoopt. Op een boekenbeurs die in de stad plaatsvindt zullen Nederlandse schrijvers als Arnon Grunberg en Herman Koch een ode aan koningin Beatrix brengen. Maar ook buiten de hoofdstad zijn er volgens de ambassade vieringen.

De Nederlandse gemeenschap in Argentinië kan dinsdagochtend (lokale tijd) tijd tijdens een door ambassade georganiseerd ontbijt de troonswisseling live volgen. Die avond wordt er in de hippe wijk San Telmo een Oranjefeest georganiseerd voor Nederlanders en Oranjegezinde Argentijnen.

De ambassade schat dat er in de provincie Buenos Aires zo'n 1500 Nederlanders wonen. In het hele land zijn dit er tweeduizend.