Waarschuwing voor zeer hoge zonkracht

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
AMSTERDAM (Novum) - Het is woensdag en donderdag aan te raden om goed te smeren met anti-zonnebrandmiddelen. Nederland krijgt namelijk te maken met een zeer hoge zonkracht voor deze tijd van het jaar, waarschuwt weeronline.nl.

Waar normaal de zon normaal rond dit jaargetijde een kracht van vier tot vijf bereikt, is dat deze dagen zonkracht zeven. De maximale zonkracht in Nederland is acht, maar het komt zelden voor dat die waarde wordt gehaald.

Woensdag en donderdag komen vooral in het zuiden en zuidoosten veel zonnige perioden voor. In het binnenland kan het 20 graden of meer worden.

Voor de hoogte van de zonkracht is de dikte van de ozonlaag een belangrijke factor. Dat de zonkracht woensdag en donderdag zo hoog is, komt doordat op grote hoogte in de atmosfeer, de zogenoemde stratosfeer, een gebied met lagere ozonwaarden vanuit het zuidwesten wordt aangevoerd. "Dit betekent dat minder zonlicht onderweg naar het aardoppervlak wordt geabsorbeerd door ozon en we dus worden blootgesteld aan een hogere uv-straling", aldus Weeronline.