Familie verkoopt oudste familiebedrijf

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
OUDEWATER (Novum) - Touwfabriek G. van der Lee wordt overgenomen door staalkabelproducent Hendrik Veder Group. Daarmee verliest het bedrijf dat is opgericht in 1545 de status als oudste familiebedrijf van Nederland. Dat meldt het bedrijf uit Oudewater vrijdag. De familie had de dagelijkse leiding van de fabriek al in de jaren tachtig uit handen gegeven.

De laatste broer en zus Van der Lee bezaten nog wel de aandelen en waren commissaris bij het bedrijf. Zij zijn de dertiende generatie die het bedrijf in handen heeft. Omdat zij beiden geen kinderen hebben, zochten ze naar een koper van het bedrijf. De Hendrik Veder Group was al klant van de touwfabriek.

Een woordvoerder van G. van der Lee stelt dat de overname 'de mooiste oplossing' is voor het bedrijf. Al stelt hij dat het 'een beetje tragisch is', dat het familiebedrijf hierdoor in andere handen komt.

G. van der Lee komt uit onderzoek van Baker Tilly Berk en Nyenrode Business Universiteit naar boven als oudste familiebedrijf van Nederland. Na het verdwijnen van G. van der Lee uit de lijst, is Tichelaars Aardewerk- en Tegelfabriek uit Makkum het oudste familiebedrijf in Nederland. Het bedrijf werd in 1640 opgericht en is daarmee bijna honderd jaar jonger dan G. van der Lee.