Nog geen wisselende blockbusters in Rijksmuseum

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
AMSTERDAM (Novum) - Het hoofdgebouw van het Rijksmuseum is na tien jaar klaar om de deuren te openen voor een miljoenenpubliek. Wisselende tentoonstellingen die zeer veel publiek trekken kunnen in het museum echter nog niet worden gehouden. Daarvoor moet eerst de Philipsvleugel, die tijdens de verbouwing van de rest van het museum juist open was, onderhanden worden genomen.

"We tonen nu de permanente collectie, dus de vaste collectie, van het Rijksmuseum", vertelde hoofd tentoonstellingen Tim Zeedijk donderdag. Terwijl de Philipsvleugel wordt klaargestoomd voor grote wisseltentoonstellingen geldt de nieuwe opstelling van de achtduizend voorwerpen in het vernieuwde museum als blockbuster, meldde hij.

De Philipsvleugel ging vorige maand dicht, zodat de kunstwerken die er tijdens de verbouwing waren te zien naar het hoofdgebouw konden worden verhuisd. "De tentoonstelling De Meesterwerken, die we daar de afgelopen tien jaar hebben gehad, is met de opening van het nieuwe Rijksmuseum afgerond", zei Zeedijk.

De Rijksgebouwendienst laat weten nog bezig te zijn met de voorbereiding van de aanbesteding van de verbouwing van de vleugel, maar kan verder weinig zeggen over de planning. Over de kosten en wanneer de verbouwing moet beginnen kan een woordvoerder evenmin iets kwijt. Wel is duidelijk dat het ontwerp voor de vleugel afkomstig is van het Spaanse architectenbureau Cruz y Ortiz, dat ook voor de verbouwing van het hoofdgebouw tekende.

In het hoofdgebouw vinden de komende tijd alvast kleine wisseltentoonstellingen plaats in de prentenkabinetten. Buiten in de tuinen wordt deze zomer een grote expositie met beelden van Henry Moore georganiseerd.