WOII-bom ontmanteld bij Hauptbahnhof Berlijn

Door Redactie Nationale Recreatiegids
1 min
BERLIJN (Novum/AP) - Een bom uit de Tweede Wereldoorlog die dinsdagavond werd aangetroffen bij het Hauptbahnhof van Berlijn is woensdag zonder problemen onschadelijk gemaakt. Uit voorzorg werden treinen omgeleid en omliggende woningen ontruimd. Ook werd korte tijd het vliegverkeer bij de luchthaven Tegel stilgelegd.

De honderd kilo wegende bom van sovjet-makelij werd dinsdagavond gevonden op een bouwplaats bij het station. Deskundigen besloten om het explosief ter plekke onschadelijk te maken. De operatie nam een halfuur in beslag. Rond de honderdvijftig mensen moesten hun woning verlaten. Zij werden in een school opgevangen.

De Geallieerden wierpen tijdens de Tweede Wereldoorlog grote hoeveelheden bommen af om zo de oorlogsmachine van de nazi's in de wielen te rijden. Vermoed wordt dat er nog tienduizend bommen in de grond liggen die niet geëxplodeerd zijn.

Meestal worden vliegtuigbommen zonder problemen onschadelijk gemaakt, maar soms gaat het mis. Vorig jaar leidde de ontmanteling van een bom in München tot branden in nabijgelegen woningen.