Van Gogh Museum koopt twee nieuwe werken

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
AMSTERDAM (Novum) - Het Van Gogh Museum heeft twee Franse kunstwerken verworven. Het gaat om eind negentiende-eeuwse kleurenhoutsneden van Auguste Lepère en Henri Guérard.

De aankopen vertegenwoordigen volgens het museum een kunsttechniek die nog nauwelijks aanwezig was in de collectie. Hoeveel het museum voor de prenten heeft betaald, is niet bekendgemaakt.

De kleurenhoutsneden werden gemaakt toen deze techniek mede dankzij de Japanse prentkunst een opleving beleefde onder Franse kunstenaars. Ook voor Vincent van Gogh vormden de felle kleurvlakken en sterke contouren een inspiratiebron. Samen met zijn broer Theo verzamelde hij zelfs vijfhonderd Japanse prenten, meldt het museum donderdag.

Van Gogh verwerkte Japanse stijlelementen in zijn schilderijen en tekeningen. Lepère en Guérard experimenteerden ook met de techniek van de kleurenhoutsnede en maakten daarmee prenten.

De aanwinst Le Palais de Justice, Vu du Pont Notre-Dame uit 1889 van Lepère was een van de eerste voorbeelden van dit experiment. Effet de Neige van Guérard werd gemaakt tussen 1890 en 1892.