Britse schilder Lucian Freud overleden

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

LONDEN (Novum/AP) - De Britse schilder Lucian Freud is woensdagavond op 88-jarige leeftijd in Londen overleden. Freud schilderde veelal realistische portretten en naakten en werd beschouwd als een van de belangrijkste schilders ter wereld.

Zijn schilderijen brachten enorme bedragen op veilingen op. In 2008 werd omgerekend ruim 23 miljoen euro betaald voor een van zijn schilderijen, een recordbedrag voor werk van een nog levende kunstenaar.

"Hij was zeker een van de belangrijkste schilders van de 20ste en 21ste eeuw", zei Brett Gorvy, vicevoorzitter van het departement voor naoorlogse kunst bij veilinghuis Christie's in New York.

"Hij bleef bij zijn figuratieve benadering ook toen die zeer onpopulair was en abstractie het leidende concept was, maar naarmate de tijd verstreek bleek zijn klassieke benadering zeer belangrijk. In feite streed hij tegen het systeem en won."

Freud werd in Berlijn geboren maar verhuisde in 1933 met zijn ouders naar Londen toen Adolf Hitler aan de macht kwam in Duitsland. Zes jaar later werd hij Brits staatsburger. Freud, een kleinzoon van psychoanaliticus Sigmund Freud, 'schilderde tot op de dag dat hij stierf, ver weg van het lawaai van de kunstwereld', aldus kunsthandelaar William Acquavella.