Ook natuurbrandgevaar in Noord-Brabant en Limburg

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
AMSTERDAM (Novum) - Ook in Noord-Brabant en in Limburg neemt het risico op een natuurbrand toe. In de veiligheidsregio's Brabant-Noord en Limburg-Noord geldt sinds dinsdagochtend code geel. Dat staat op natuurbandgevaar.nl, een site van de gezamenlijke veiligheidsregio's.

 

Veiligheidsregio's in Utrecht en Gelderland schakelden dinsdagochtend al van code geel naar oranje. Code oranje houdt in dat er kans is op een snel uitbreidende natuurbrand. Zo'n brand kan zich vanwege de aanhoudende droogte en de harde wind onvoorspelbaar ontwikkelen. Terreineigenaren en hulpdiensten zijn daarom extra alert. Zo houden brandweermannen de natuurgebieden vanuit vliegtuigjes in de gaten om beginnende branden zo sneller op te merken.

Code geel werd maandag al van kracht in Utrecht, Gelderland, Drenthe en Overijssel. Later kwam daar Noord-Holland bij. Code geel houdt in dat het droger wordt, maar dat er nog geen grote kans is op een snel uitbreidende natuurbrand. Er wordt wel rekening mee gehouden. Zo kan de brandweer bij een brand met extra materieel en personeel uitrukken.

Maandagnacht heeft op de Veluwe nog een brand gewoed. Een gebied ter grootte van ongeveer vijf voetbalvelden ging in vlammen op. Drie kwartier na middernacht was het vuur onder controle. Het was de tweede brand in twee dagen tijd. Zondagavond ging rond Radio Kootwijk een heidegebied van ongeveer tweehonderd bij honderd meter in vlammen op.