Artis nog zeker 25 jaar 'koninklijk'

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
AMSTERDAM (Novum) - Artis mag zich ook de komende 25 jaar een 'koninklijk' instituut blijven noemen. Artis-directeur Haig Balian kreeg woensdag een gemeentelijke oorkonde overhandigd van het kabinet van burgemeester Eberhard van der Laan met de recent verleende bestendiging van de koninklijke status, die de Amsterdamse dierentuin sinds 1852 heeft.

"Het is een eer dat Artis zich weer voor 25 jaar koninklijk mag noemen en dat dit tijdens het jubileumjaar wordt uitgereikt maakt het extra speciaal.", reageert Balian in een verklaring.

Artis werd 175 jaar geleden opgericht en kreeg veertien jaar daarna het predicaat koninklijk toegekend door koning Willem III. Normaal gesproken gebeurt dat pas als een organisatie minimaal honderd jaar bestaat.

Koning Willem III was een groot liefhebber van Artis en bezocht het park regelmatig. Tegelijk met de koninklijke status doneerde hij een paar ringfazanten van paleis Het Loo en een schilderij van Nicolaas Pieneman waarop Willem III in admiraalsuniform stond afgebeeld.

Leden van de koninklijke familie dragen de dierentuin een warm hart toe. Sinds 2002 is prinses Margriet beschermvrouwe van Artis. Zij opende in dat jaar de savanne. Prinses Maxima deed dat in 2004 met de pampa. Prinses Juliana werd als 3-jarig meisje al door haar hofdames mee naar Artis genomen en prins Claus kwam graag naar Artis met zijn zoons.

Artis roept mensen met koninklijke herinneringen op die in te sturen. Degene met de mooiste herinnering krijgt het jubileumboek Ik Hou van Artis, dat op 6 mei uitkomt.