Zomerlezen-onderzoek spreekt boekdelen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
6 min
Dat lezen een populaire vorm van ontspanning is blijkt wel uit de zomerlezen-onderzoek die in de maand juni gehouden is. Op initiatief van deBoekensalon.nl hebben 3000 Nederlanders de online-enqu(ee)te ingevuld. 99,3% van de ondervraagden neemt boeken mee op vakantie.

Opvallend is dat ondanks de opkomst van de E-reader bijna 88 % van deze Nederlanders alleen echte boeken leest op vakantie. En 10% neemt zowel echte boeken als e-books mee. De roman komt als winnaar uit de bus. De boeken worden overigens niet altijd mee terug genomen. Karin de Groot presenteerde deze cijfers bij de aftrap van de zomerlezen zwerfboek actie.

Ruim 78% van de ondervraagden neemt de boeken gewoon weer mee terug. De overige 22% geeft de boeken door aan familie/vrienden of laat de boeken achter bij bijvoorbeeld campings, hotels of treinen. Dit achterlaten gebeurt vaak heel bewust door bookcrossers. Maar ook dikwijls zonder reden worden boeken ergens neergelegd. Soms wordt er zelfs vanaf een afstandje gekeken wie het boek meeneemt.

Het laten rondzwerven van boeken gebeurt al jaren. Het is leuk om andere mensen een mooi verhaal te gunnen. 46% van de ondervraagden heeft dan ook wel eens een boek gelezen wat een ander heeft achtergelaten.

Om het idee 'andere mensen een mooi verhaal te gunnen' te ondersteunen, verspreidt deBoekensalon.nl vanaf vandaag zwerfboeken door Nederland. Lekker lezen in de zomer is hier de reden voor. Boeken kunnen doorgegeven worden, er kan een mening over achtergelaten worden waarmee zelfs een geheel verzorgde strandvakantie te winnen is.

Dat er gelezen wordt op vakantie is niets nieuws. Maar wat doen mensen na de vakantie met al die boeken? En hoe kiezen ze de juiste boeken uit? De boekenliefhebber vertrouwt steeds meer op de onafhankelijke recensies of recensies van 'mede-lezers'. Deze trend is ook al te zien bij de online boekhandels en deBoekensalon.nl waar mensen flink speuren naar boekrecensies.

DeBoekensalon.nl is 365 dagen per jaar, 24 uur per dag open. Het is een literair thuis, waar lezers de nieuwste boeken en vergeten parels ontdekken. Maar ook lang gezochte geestverwanten en onverwachte kanttekeningen.

DeBoekensalon.nl fungeert als een persoonlijke literaire gids, die individuele tips en aanbevelingen over boeken geeft. DeBoekensalon.nl is een initiatief van NBD/Biblion, een dienstverlenende organisatie voor bibliotheken en mediatheken.