STAP wil einde aan happy hour in cafe s

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

AMSTERDAM (Novum) - De happy hours in kroegen en cafés moeten worden afgeschaft. Daarvoor pleit het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP. Het is een van de aanbevelingen voor de invulling van de gewijzigde Drank- en Horecawet om alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen.

Volgens directeur van STAP Wim van Dalen is het kwalijke van happy hours dat jongeren in een zeer korte tijd veel alcohol nuttigen. Dit verhoogt de kans op alcoholvergiftiging.

Naast het afschaffen van het goedkopere uurtje in de horeca moet er een strikte leeftijdscontrole en een verbod op prijsacties in supermarkten komen. De lage alcoholprijzen in de supermarkt zijn volgens Van Dalen een groot deel van het probleem. De horeca reageert op de lage supermarktprijzen door ook te stunten met aanbiedingen. Zo zijn in Amsterdam strippenkaarten te koop waarmee cafébezoekers een halfuur lang gratis drank krijgen.

STAP is verder van mening dat sterkedrank niet meer in verenigingskantines moet worden geschonken en er beperkte schenktijden moeten komen. Bovendien zouden winkels die driemaal worden betrapt op het verkopen van drank aan jongeren onder de 16 een verkoopverbod moeten krijgen.

Volgens Van Dalen zien de gemeenten de ernst in van het overmatige alcoholgebruik door jongeren. Zij staan positief tegenover de aanbevelingen van STAP.