Deuren openen tijdens Tuin & Kunst Tiendaagse

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min

GRONINGEN - Na de pilot editie van de Tuin & Kunst Tiendaagse in 2011, zet Groningen van 15 tot en met 24 juni 2012 opnieuw de tuindeuren open voor het publiek van binnen en buiten de provincie. Iedereen die van tuinen, kunst en cultuur houdt, kan tijdens de tiendaagse kennismaken met Groningse tuinen en tegelijkertijd genieten van hedendaagse kunst en cultuur.

Programma
Eén van de hoogtepunten van de Tuin & Kunst Tiendaagse 2012 is de start van de expositie van botanisch tekenaar Janneke Brinkman-Salentijn die haar 25-jubileum viert met een overzichtstentoonstelling van haar werk in de Fraeylemaborg in Slochteren. Hieronder alvast een greep uit de programmering:

  • De Beeldentuin van de Kleine Plantage in Eenrum Zomertuinmarathon van particuliere tuinen in de gehele provincie
  • Schilderworkshops van Maya Wildevuur op de Ennemaborgh in Midwolda
  • Literaire middagen rondom Tjechov in de Heemtuin in Muntendam
  • Lezingen en rondleidingen door kunstenaar Henk Helmantel in Westeremden
  • ‘Rare plantendagen' bij tuingoed Foltz in Meeden
  • Art & Gardenfestival in het Oldambt
  • Expositie van Theo Leijdekkers op Borg Verhildersum in Leens

Daarnaast zijn er open ateliers, bloemen- en plantenkeuringen, workshops, lezingen rondleidingen, fairs, fiets- en wandelroutes en arrangementen.

Groningen en Tuinen
Groningen heeft veel te bieden op het gebied van tuinen. Stad en provincie kennen vele bijzondere, soms eeuwenoude tuinen zoals borgtuinen, slingertuinen, kloostertuinen, de Hortus in Haren en Domies Toen in Pieterburen.

Het ontwerp van de kloostertuin in Ter Apel dateert bijvoorbeeld nog uit de middeleeuwen en de Prinsentuin in de stad Groningen dateert uit het stadhouderlijk tijdperk. Al deze bijzondere tuinen dienen tijdens de tiendaagse als podium voor kunst en cultuur.

© Nationale Recreatiegids