Weidevogels krijgen de ruimte in Polder IJdoorn

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min

IJDOORN - In december start Natuurmonumenten met werkzaamheden om polder IJdoorn bij Durgerdam beter geschikt te maken voor weidevogels. De polder wordt opener door een deel van het riet te maaien en struikgewas aan de randen te verwijderen.

De werkzaamheden kunnen het beste in de winter worden uitgevoerd en duren ongeveer twee weken. De polder is een geliefde plek voor bedreigde weidevogels. De provincie Noord-Holland maakt verbeteringen in de polder mede mogelijk door een bijdrage van €350.000,-. Ook het Natuurontwikkelingsfonds IJmeer draagt bij aan aanpassingen in de polder.

Natuurgebied
De polder bij Durgerdam (een buitendijks gelegen polder in het IJmeer) is een belangrijk natuurgebiedje onder de rook van Amsterdam en ligt binnen de Ecologische Hoofdstructuur. Het is een karakteristiek gebied met bijzondere natuurkwaliteit. 

Aanpassingen
Om de opvang en broedmogelijkheden voor de weidevogels te verbeteren start Natuurmonumenten met kleine aanpassingen in de polder. De voorwaarden voor een ideaal weidevogelbeheer in deze polder zijn samen met agrariërs, omwonenden en natuurorganisaties uitgewerkt. 

Bezuinigingen
Vanuit de provincie staat realisatie van dit soort projecten in de toekomst onder druk, vanwege rijksbezuinigingen. Daarom is de provincie gestart met de voorbereiding van een nieuwe Agenda Natuur, Recreatie en Landschap. De nieuwe agenda wordt medio 2012 aan Provinciale Staten voorgelegd.

Meer informatie over de agenda vindt u hier.

© Nationale Recreatiegids