Rutte zat fout met koningin Maxima

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min

DEN HAAG (Novum) - Dat Máxima als vrouw van koning Willem-Alexander koningin wordt, was geen uitgemaakte zaak. Premier Mark Rutte (VVD) heeft voor zijn beurt gesproken en had er eerst met de Tweede Kamer over moeten vergaderen, stellen juridische deskundigen vrijdag in NRC Handelsblad.

Toen koningin Beatrix eind vorige maand haar troonsafstand aankondigde, meldde Rutte dat Máxima bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander de titel koningin krijgt. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst gaat het slechts om een aanspreektitel die van de koningstitel is afgeleid en geen aparte wettelijke basis behoeft. "De echtgenotes van koning Willem I, II en III waren ook koningin", aldus de RVD in de krant.

De Leidse hoogleraar staatsrecht Wim Voermans stelt dat een beslissing over de aanspreektitel pas kan worden genomen na beraad in het parlement. Dat komt door een nieuwe wet uit 2002. Volgens bestuursrechtdeskundige Twan Tak laten het kabinet en de Kamer die wetgeving nu buiten beschouwing, wat hij 'onbegrijpelijk' noemt. "Het gaat om belangrijk staatsrecht en om een vrij nieuwe wet. Die kun je niet negeren onder verwijzing naar gewoonterecht uit de negentiende eeuw."

Tak denkt bovendien dat de titel koningin voor Máxima in het buitenland voor verwarring kan zorgen. "Daar is men al een eeuw gewend dat de koningin uit Nederland ook het staatshoofd is."

D66-senator en staatsrechtgeleerde Hans Engels vindt dat Rutte de kwestie nog eens goed moet laten uitzoeken. “Het zou slordig zijn als na 30 april blijkt dat Máxima de titel koningin eigenlijk niet mag voeren”, laat hij weten aan Novum Nieuws. “Om deze discussie niet te laten voortduren, zou het goed zijn als Rutte dit voor de troonswisseling nog eens goed laat uitzoeken. Indien nodig kan hij dan alsnog een wijziging van de wet door beide Kamers loodsen.”

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt vindt dit niet nodig. “Het gaat hier over de aanspreektitel. Dat hebben we al eeuwen zo geregeld”, zegt hij. “Het is evident dat je per wet moet regelen wie lid is van het koninklijk huis. Dat gebeurt ook. Maar dit gaat over haar aanspreektitel, en dat is een politiek besluit, genomen door de premier.”