Mo Ibrahim-prijs weer niet uitgereikt

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min

AMSTERDAM (Novum/AP) - De Mo Ibrahim-prijs is de grootste geldprijs voor voormalige Afrikaanse leiders. En dit jaar kwam, wederom, niemand voor de vijf miljoen dollar in aanmerking. Dat heeft de Mo Ibrahim Stichting maandag bekendgemaakt.

De prijs is bedoeld voor democratisch gekozen Afrikaanse leiders die uitblinken tijdens hun regeringstermijn en, niet onbelangrijk, afstand doen van de macht als hun termijn voorbij is. De stichting had dit jaar verschillende kandidaten op het oog, maar besloot uiteindelijk dat niemand aan de eisen voldeed. De stichting heeft niet bekendgemaakt naar welke leiders is gekeken.

De prijs werd in 2007 door de van oorsprong Sudanese miljardair Mo Ibrahim in het leven geroepen en is tot dusver driemaal uitgereikt. De voormalige Kaapverdische president Pedro Verona Pires won vorig jaar. In 2008 trok ex-president van Botswana Festus Mogae aan het langste eind, en in 2007 ging de prijs naar de voormalige Mozambikaanse president Joaquim Chissano. In 2009 en 2010 werd, net als dit jaar, niemand waardig bevonden door de Mo Ibrahim stichting.