Zuid-Korea heft verbod roman Markies de Sade op

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

AMSTERDAM (novum) - Zuid-Korea heeft een verbod op de sadistisch-erotische roman De 120 Dagen van Sodom opgeheven. Een ethische commissie van de overheid heeft dat bepaald na een bezwaar van de uitgeverij, meldt het Franse persbureau AFP maandag. Dongsuh Press vond dat het boek uit 1785 moest worden beoordeeld op zijn literaire waarde.

Het boek van de Franse schrijver en edelman Markies de Sade werd vorige maand vanwege zijn 'extreme obsceniteit en wreedheid' in de ban gedaan. De Zuid-Koreaanse uitgever kreeg de opdracht alle exemplaren van de vertaling, die in augustus uitkwam, te vernietigen.

Het boek draait om vier extreem sadistische mannen die zich verschansen in een kasteel en daar hun wreedste lusten botvieren op jonge slachtoffers. De ethische commissie die gaat over de geschiktheid van publicaties, vindt nu dat het boek eerder de donkere kant van de mens belicht, dan dat het seksuele of gewelddadige opwinding veroorzaakt.

Het verbod mag dan opgeheven zijn, het boek valt nog steeds in de categorie 'schadelijke publicaties voor minderjarigen'. Het wordt daarom verkocht in een verzegelde plastic verpakking en is alleen voor lezers vanaf 19 jaar oud.