Unieke Mondriaan opgedoken bij taxatieprogramma

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min

AMSTERDAM (Novum) - Een vroeg werk van schilder Piet Mondriaan is zondag opgedoken tijdens opnamen van het taxatieprogramma Schatgraven van Omroep Gelderland. Het portret dateert van 1896 en is volgens de taxateur zeker veertigduizend euro waard.

Het gaat om een portret van een jongetje van vijf jaar oud. Het jongetje is de grootvader van de eigenaar van het schilderij. Zijn overgrootvader zou het als cadeau van Mondriaan hebben gekregen, omdat de twee elkaar kenden. Mondriaan schilderde het na van een foto, licht de eigenaar van het schilderij toe.

Taxateur Mark Haasnoot heeft het werk gecontroleerd op echtheid. Hij noemt het werk uniek omdat het een heel vroeg werk is en omdat het al die tijd in de familie is gebleven. Ook is het bijzonder dat het gaat om een portret, omdat Mondriaan met name bekend is van zijn abstracte en non-figuratieve werk.

De eigenaar denkt erover na het schilderij te laten tentoonstellen in een museum. Vanwege de waarde durft hij het in ieder geval niet meer thuis te bewaren.