Politie begeleidt topstukken Van Gogh naar Hermitage

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min

AMSTERDAM (Novum) - Onder politiebegeleiding wordt zondagavond een aantal topstukken uit het Van Gogh Museum overgebracht naar de Hermitage in Amsterdam. Onder meer publiekslievelingen als Zonnebloemen, Irissen, De Slaapkamer en Korenveld met Kraaien verblijven de komende zeven maanden in het museum langs de Amstel.

Het Van Gogh Museum wordt verbouwd en sluit zijn deuren op de dag dat het naburige Stedelijk Museum zijn deuren opende. Om te voorkomen dat Van Gogh-liefhebbers ruim een halfjaar verstokken blijven van de schilderijen van de negentiende-eeuwse meester, is besloten 75 werken en een aantal brieven en prenten in de Hermitage tentoon te stellen.

Een deel van de doeken is al in de Hermitage. "Maar de grootste werken wilden we tot het laatst in het museum houden", legt een woordvoerder uit. Voor het vervoer vanaf het Museumplein zijn professionele kunsttransporteurs aangetrokken en extra beveiligingsmaatregelen getroffen.

"Het is tot in de puntjes verzorgd, zoals altijd. We doen het natuurlijk veel vaker, maar het is de omvang van de operatie die het uitzonderlijk maakt", vervolgt de zegsman, die verder geen mededelingen over het transport wil doen.

Hij verwacht dat het vervoer vanaf 19.00 uur enkele uren in beslag neemt. In het voorjaar leggen de werken de omgekeerde weg af. "Vanaf 1 mei is alles weer up-and-running in het Van Gogh."

De gemeente levert een bijdrage van 4,5 ton voor de verhuizing, ongeveer een derde van de kosten. Het bedrijfsleven en de musea draaien op voor de rest. Jaarlijks komen ongeveer anderhalf miljoen mensen op de doeken van Van Gogh af. De verzameling uit het Van Gogh Museum is van 29 september tot 25 april in de Hermitage te zien.