Doek valt voor Onafhankelijk Toneel

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

ROTTERDAM (Novum) - Het Onafhankelijk Toneel houdt per 1 januari op te bestaan. Dat heeft de artistieke leiding van het Rotterdamse theatergezelschap donderdag bekendgemaakt. Doordat de stichting geen subsidie meer krijgt, is besloten de handdoek in de ring te gooien.

In april gaf de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur een negatief advies over het voortbestaan van de stichting. De gemeente Rotterdam liet in september weten dat advies op te volgen. Hoewel het Fonds voor de Podiumkunsten de stichting nog wel positief beoordeelde, besloot het rijk zijn subsidie eveneens in te trekken.

De artistieke leiding, Mirjam Koen en Gerrit Timmers, laat weten er anderhalf jaar alles aan te hebben gedaan om het voortbestaan te verzekeren. De stichting slaagde er echter niet in een kunstinstelling als partner te vinden, om de kosten van het pand en andere faciliteiten te delen. "Ons rest niets anders dan de huur op te zeggen, onze medewerkers te ontslaan en veertig jaar werk af te bouwen", melden Koen en Timmers.

Rotterdam verlaagde zijn cultuurbudget in april van 91 miljoen euro naar 72,4 miljoen euro. In de vorige subsidieperiode ontving het Onafhankelijk Toneel, dat uit O.T. Theater en O.T. Opera bestaat, in totaal 923 duizend euro subsidie. De stichting telt ongeveer twintig medewerkers.