Unieke graftombes ontdekt in Filipijnen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min

MANILLA (Novum/AP) - Archeologen hebben op een bergtop in het noorden van de Filipijnen overblijfselen blootgelegd van een vermoedelijk duizend jaar oud dorp. In het dorp in de buurt van het stadje Mulanay zijn kalkstenen graftombes aangetroffen van een soort die niet eerder ergens in het land werd gevonden. Dat hebben de autoriteiten donderdag gezegd.

De ontdekking van de rechthoekige tombes uitgehakt in kalksteen is van belang, omdat het de eerste indicatie is dat Filipijnen op een geavanceerdere wijze mensen begroeven dan voorheen werd aangenomen en dat ze daarnaast metalen gereedschap gebruikten om de kisten uit te hakken. Uit eerdere archeologische vondsten bleek dat Filipijnen destijds in het bergachtige noorden houten lijkkisten gebruikten en elders aardewerken kisten, aldus Eusebio Dizon van het Nationale Museum tegen persbureau AP.

In de tombes hebben de archeologen duizenden scherven van aardewerken potten, metalen objecten en botscherven van mensen, apen, wilde zwijnen en andere dieren gevonden. De tombes zijn een soort sarcofagen, maar in Mulanay niet voorzien van bijvoorbeeld mythologische afbeeldingen.

In Mulanay zijn ze blij met de ontdekking. Het gebied was tot voor kort vooral bekend als strijdgebied tussen regeringsmilitairen en marxistische rebellen. "Dat ligt nu achter ons. We kunnen dat beeld uitwissen en deze archeologische vondst kan daar erg bij helpen", zei burgemeester van Mulanay, Joselito Ojeda. Het plaatselijke toeristenbureau zei dat het gebied een archeologisch en ecologisch park zal worden. Ook komt er mogelijk een museum.

De plek maakt deel uit van een gebied van 280 hectare bos dat in 1998 tot beschermd gebied werd verklaard om schatzoekers en niet-duurzame landbouw tegen te gaan. Schatzoekers hebben in de Filipijnen veel archeologische vindplaatsen verwoest. De archeologen hebben pas een klein stuk van het gebied blootgelegd en verwacht wordt dat nog meer artefacten en kalkstenen tombes zullen worden gevonden.