Stedelijk Museum bereikt wereldtop niet

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

AMSTERDAM (Novum) - Het Stedelijk Museum in Amsterdam kan op wereldniveau niet meekomen met de allergrootste musea, zoals het Museum of Modern Art (Moma) in New York of het Centre Pompidou in Parijs. Leidinggevenden van verschillende internationale musea zeggen dat het museum zijn ambities om bij de top te horen, moet opgeven, schrijft NRC Handelsblad donderdag.

De collectie mag dan tot de 'allerbelangrijkste ter wereld' behoren, zegt directeur Glenn Lowry van het Moma, het heeft ook een budget nodig dat vergelijkbaar is met de topmusea. En dat heeft het Stedelijk niet. Als het aan de Amsterdamse kunstraad ligt, krijgt het museum 11,6 miljoen euro van de stad: iets meer dan een tiende van het budget van het Centre Pompidou.

Het huidige budget van het Stedelijk is eerder vergelijkbaar met musea als Moderna Museet in Stockholm en Kunstmuseum Basel, blijkt uit een inventarisatie van museumbudgetten van NRC. Het museum laat in een reactie weten dat het ambieert om op de top van het eigen kunnen te presteren, en vanuit zijn eigen kracht werkt.

Het Stedelijk Museum wordt zaterdag door koningin Beatrix geopend na een verbouwing die na vertragingen en tegenslagen acht jaar duurde en 127 miljoen euro kostte.