Juridische strijd Reve-biografie krijgt derde deel

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min

AMSTERDAM (Novum) - Joop Schafthuizen, de voormalig levenspartner van Gerard Reve, legt zich niet neer bij de uitspraak van het Amsterdamse gerechtshof over de Reve-biografie. Het hof bepaalde eind juni dat het uitgeverij Van Oorschot en biograaf Nop Maas vrijstaat het derde deel van de biografie uit te geven. Schafthuizen is tegen publicatie.

Maas en zijn uitgever Van Oorschot kregen gelijk in hun hoger beroep tegen een eerdere uitspraak, die de publicatie van de biografie in haar huidige vorm juist verbood. Schafthuizen heeft nu instructie gegeven een bodemprocedure te beginnen, bevestigt zijn advocaat Olaf Trojan woensdag. De rechter is daarbij niet gebonden aan de eerdere uitspraken en kan getuigen horen, wat in het kort geding niet kon.

Schafthuizen, die met het overlijden van Reve in 2006 kwam te beschikken over het auteursrecht van diens niet-gepubliceerde werk, zegt dat hij geen toestemming heeft gegeven voor de publicatie van het derde deel van de biografie. Maas en zijn uitgever houden vol dat hij dat wel heeft gedaan.

Het geschil gaat dan ook vooral over tot nu toe ongepubliceerd materiaal van Reve dat voor het eerst is te lezen in De Late Jaren, 1975-2006. Schafthuizen zegt dat zijn toestemming voor het gebruik van de citaten afhankelijk was van de vraag of ze kwetsend waren of financiƫle gegevens vermeldden.

De biografie maakt volgens Reves ex-partner een ontoelaatbare inbreuk op zijn levenssfeer. Het boek zou de indruk wekken dat het leven van het koppel alleen zou hebben gedraaid om erotiek, drank en geld.

Van Oorschot heeft nog geen dagvaarding ontvangen en wil tot die tijd niet inhoudelijk reageren. Een woordvoerder laat weten dat de uitgeverij volgens planning met het boek doorgaat, totdat een dagvaarding binnen is.

"Na de uitspraak van het gerechtshof is het verbod op publicatie opgeheven en geldt geen dwangsom meer", zegt Trojan. "Maar dat neemt niet weg dat publicatie van het werk voor eigen rekening en risico is." Schafthuizens advocaat doelt daarmee op de schadeclaims die Van Oorschot riskeert als de uitgeverij overgaat tot publicatie en de rechtszaak verliest.