Holland Festival van start

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min

AMSTERDAM (Novum) - De 65e editie van het Holland Festival gaat vrijdag van start in Theater Carré in Amsterdam. Het vier weken durende festival trapt af met C(H)OEURS, een dansproductie van de Belgische choreograaf Alain Platel.

Het festival wil uitzonderlijke voorstellingen van internationaal niveau bieden. Artistiek directeur Pierre Audi belooft middels een 'caleidoscopisch venster op de wereld' kwaliteit te laten zien en horen die het publiek nergens anders kan beleven. Naast theater, muziektheater, dans, opera en muziek krijgen ook de beeldende kunsten, literatuur en architectuur ruim aandacht.

De kunstenaars, acteurs, dansers musici en figuranten tonen hun kunsten de komende maand op zeventien locaties, waaronder de Stadsschouwburg, Het Muziektheater, Frascati, het Muziekgebouw aan 't IJ en de Westergasfabriek. In de hal van station Amsterdam Centraal en bij de entree van de Centrale Bibliotheek Amsterdam is de installatie City of Abstracts van William Forsythe te aanschouwen.

Audi heeft ook op opera- en muziektheatergebied een en ander in petto. Met De Nederlandse Opera, die ook onder leiding staat van Audi, wordt de opera Parsifal van Richard Wagner op de planken gebracht in het Muziektheater. De nieuwe opera Waiting for Miss Monroe beleeft zijn wereldpremière in de hoofdstedelijke Stadsschouwburg.

Koningin Beatrix woont 22 juni de voorstelling The Life and Death of Marina Abramovic in Carré bij. Het festival wordt op 28 juni afgesloten met het Simón Bolívar Symphony Orchestra of Venezuela, met dirigent Gustavo Dudamel.

Het festival trok vorig jaar ruim 86 duizend cultuurliefhebbers. Er waren toen 52 producties met 164 voorstellingen. Van de veertien Nederlandse festivals die dit jaar rijkssubsidie krijgen, is alleen het Holland Festival per 2013 verzekerd van geld van de rijksoverheid.