Voorbereidend werk Jheronimus Bosch ontdekt

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
(Novum) - Onderzoekers hebben een onbekend voorbereidend werk van Jheronimus Bosch zichtbaar gemaakt. Onder het doek De Ark van Noach op de Berg Ararat na de Zondvloed schilderde Bosch een eerste versie met een grotere ark.

Het onderzoeksteam weet niet waarom Bosch na het voorbereidende werk van gedachte veranderde. Wel blijkt dat in het kleinere schip op de huidige afbeelding juist meer dieren passen. Bosch laat de dieren bovendien in een lange stoet uit het schip lopen. In de eerdere opzet bevonden zij zich allemaal op het schip.

Met een speciale techniek is door de verflagen van het schilderij heen gekeken, waardoor de voorbereidende tekening en onderschildering zichtbaar werden. De ontdekking werd gedaan in het kader van het Bosch Research and Conservation Project.

Dat project duurt tot 2016, het vijfhonderdste sterfjaar van de schilder. De schilder wordt dat jaar herdacht met een tentoonstelling in het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Ook zullen de onderzoeksresultaten gepresenteerd worden.

Tijdens het project worden de ongeveer dertig overgeleverde werken van Bosch geanalyseerd. Slechts een klein aantal schilderijen kan met zekerheid aan Bosch toegeschreven worden. Dat is onder meer te wijten aan zijn ingewikkelde en gevarieerde beeldtaal.