Coldplay investering ruimschoots waard

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
Het Pinkpopoptreden van Coldplay is het recordbedrag van 1,3 miljoen euro meer dan waard. ,,Er is een gigantische hoeveelheid mensen op af gekomen'', legde Pinkpopbaas Jan Smeets maandag op de derde en laatste dag van het festival in het Limburgse Landgraaf uit.

Hij reageerde op kritiek die ChristenUnievoorman Arie Slob maandag uitte op Pinkpop. Slob vindt dat Smeets, die stevige kritiek hadop de btw-verhoging van het kabinet, nooit zo'n dure band had moeten boeken. Smeets kijkt tevreden terug op de 42ste editie. ,,Alle bands zijn op komen dagen. Je moet toch elk jaar maar weer waarmaken wat je hebt beloofd.''


Ook het weer betreft hebben de festivalgangers ditjaar niets te klagen gehad. ,,Alleen kort voor het allereerste optredenregende het een paar minuten flink'', zei Germ (33) uit het Friese Sneek. Mensen haalden hun poncho's meteen tevoorschijn. Maar verder is er praktisch geen druppel gevallen. ,,De tweede dag was bijna te warm'',zei Germ met roodverbrand gezicht. Uit alle hoeken van het land zijn mensen op het festival afgekomen.

Pilletje

Het Openbaar Ministerie (OM) had festivalbezoekers van te voren gewaarschuwdvoor verkeerde xtc-pillen, die onlangs aan drie mensen in Limburg het leven kostte. ,,Laat je geen pilletje aanpraten'', herhaalde Smeets maandag vanaf het podium. Medewerkers van de EHBO moesten letten op mensen die na het flauwvallen moeilijk weer bij bewustzijn kwamen. Maar de EHBO laat weten dat er geen alcohol- en drugstoestanden hebben plaatsgevonden. Alleen de gebruikelijke gevallen van blaren, verstuikte enkels en mensen die onwel worden. ,,Festivalgangers eten en slapen driedagen onregelmatig. Dan krijg je dat'', meent Joep Smeets van het Nederlandse Rode Kruis.

Voor volgend jaar zijn de artiesten over het algemeen al geboekt, maar Smeets wil nog niets verklappen. Pinkpop heeft in 2012 een jubileum te vieren: het is dan de 25ste keer dat het festival in Landgraaf plaatsvindt.