Groninger Museum krijgt twee miljoen tegen faillisement

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min

GRONINGEN (Novum) - Het Groninger Museum krijgt een eenmalige financiele injectie van 1,9 miljoen euro om een faillissement af te wenden. Daarnaast neemt de gemeente Groningen de regie in de aanstelling van een nieuwe directeur en raad van toezicht. Dat heeft de gemeente vrijdag bekendgemaakt.

Het gemeentebestuur wil dat het museum de schulden in een keer kan saneren, zodat de balans zo snel mogelijk zwarte cijfers laat zien. Het museum blijft de komende tijd onder verscherpt financieel toezicht staan.

Het Groninger Museum verkeert al langere tijd in zwaar weer. De geldproblemen begonnen na een verbouwing die zes ton duurder bleek dan verwacht. De gemeente schoot toen al te hulp met een lening van zeven ton, die in een periode van twintig jaar via de huur moet worden terugbetaald.

In december werd duidelijk dat het museum een tekort had van 4,2 miljoen euro, veel meer dan gedacht. Op korte termijn was er een miljoen euro nodig om een faillissement te voorkomen. Directeur Kees van Twist stapte na elf jaar op, zeven banen werden geschrapt en dure tentoonstellingen werden op de lange baan geschoven.