Gevoelens rondom Oerol Festival op Terschelling weer als vanouds

Door Redactie Nationale Recreatiegids
7 min
Het Oerol Festival is vanaf vrijdag voor het eerst sinds corona weer op volle kracht terug en volgens algemeen directeur Siart Smit is op Terschelling de "zindering voelbaar". Dat vertelt hij in gesprek met het ANP.

"Het is het eerste jaar na corona met normale voorbereidingstijd en dat we alles kunnen uitvoeren zoals we dat eerder deden", licht Smit toe. Zo is het vrij toegankelijke straattheater weer "in volle omvang terug". Maar dat betekent niet dat het tiendaagse evenement een kopie is van eerdere jaren, want het festival is dit jaar anders opgezet dan voorheen.

"Het is wel compacter maar de programmering is uitgebreider dan ooit", vertelt Smit. "We hebben voor iets minder locaties gekozen zodat de druk op het eiland en de natuur iets omlaag gaat. We hebben een nieuw festivalhart en dat zit bij West aan Zee, een stuk aan de binnenkant van de duinen maar ook een klein gedeelte aan het strand. Dat kan alleen op een eiland als Terschelling."

In balans met natuur

Volgens Smit is het voor Oerol "een intrinsieke waarde om klimaatrechtvaardig te worden". "We hebben een ecologisch kompas met de makers", vertelt hij. "We gebruiken geen aggregaten, kijken goed hoe het geluid verloopt en proberen zoveel mogelijk in balans met de natuur een festival te organiseren. We staan nu aan het begin wat dat betreft, en hopen dat het publiek daarin meegaat."

Er is bijvoorbeeld ook vooral vegetarisch eten te krijgen, en het vlees dat er wel is, wordt zorgvuldig afgewogen. "We hebben precies uitgerekend hoeveel biologisch vlees er is op het eiland. We kunnen 75 lamsworstjes per dag serveren en die zijn dan helemaal lokaal. Als je vlees eet van Terschelling dan kan dat, maar komt het neer op 82 gram vlees per week per persoon. En dat maken we ook zichtbaar door dat om te rekenen naar die dagverkoop van 75 worstjes."

Voorstellingen

Maar waar het natuurlijk vooral om draait bij Oerol is een mooi cultuurprogramma neerzetten, waaruit Smit het moeilijk kiezen vindt omdat het zo "zorgvuldig geprogrammeerd" is. Na enig aandringen noemt hij toch twee favorieten, waaronder een voorstelling van theatergezelschap De Veenfabriek. "Dat is voor vijfhonderd mensen met ook een diner erin op een terrein aan de haven. Het is gebaseerd op een persoonlijk verhaal van Phi Nguyen, die op zijn derde in een bootje met zijn vader vanuit Vietnam naar Nederland kwam."

En een ander voorbeeld dat Smit eruit wil lichten is Nineties Bewandelt, "gebaseerd op verhalen van het eiland" en verpakt in een wandeling die je met twee personen maakt. "Het gaat over de tegenstelling", licht Smit zijn keuzes toe. "Van groot en samen tot intiem en in contact met de omgeving." Maar het is dan weer Roxeanne Hazes die vrijdag het festival opent, wat volgens Smit maar weer onderstreept dat Oerol "altijd een breed toegankelijk festival" is.

Door: ANP