Voorbereiding van vakantie voor huisdier schiet er soms bij in

Door Redactie Nationale Recreatiegids
8 min
Vandaag start voor veel mensen de vakantie en velen gaan op reis. De meesten zullen al besloten hebben of hun huisdier mee gaat, thuis blijft of naar een pension of oppas gaat. Hoe dan ook vraagt het de nodige voorbereiding om alles voor de huisdieren goed te regelen. Helaas komt dit door alle vakantiestress nog wel eens in het geding. Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) raadt alle reizigers aan om goed te checken of alles voor het huisdier voor elkaar is.

Als het huisdier thuis blijft of uit logeren gaat, zal men een aantal voorbereidingen moeten treffen om de zorg aan een ander over te dragen. Regel bijvoorbeeld dat er voldoende voeding is, dat er een extra voorraadje kattenbakkorrels voor de kat is en dat er genoeg hooi en andere bodembedekking voor uw konijn, knaagdier of vogel klaar staat. Een oppas gebruikt hier vaak meer van dan men zelf doet. Verder adviseert het LICG om niet alleen te vertellen, maar ook op te schrijven hoe het dier verzorgd moet worden.

Daarnaast is het verstandig stil te staan bij minder leuke dingen. Zo kan het dier ziek worden of overlijden tijdens de vakantie. Men zou van tevoren moeten bespreken wat men dan van de oppas verwacht. Moet de oppas contact opnemen of hoort men dat liever pas bij thuiskomst? In het laatste geval is het belangrijk goede afspraken te maken over (ziekte)kosten die gemaakt mogen worden en wat er met een dier gedaan moet worden in het geval van overlijden. Laat ook het telefoonnummer en adres van de dierenarts bij de oppas achter, net als het registratiebewijs van de databank met het chipnummer, een duidelijke foto en het dierenpaspoort.

Ook de mensen die hun huisdier meenemen naar een vakantie adres moeten dit goed voorbereiden. Dat begint met een goede verzorging van het huisdier voordat de reis begint. Bijvoorbeeld door de nagels te knippen. Men kan dingen die het dier minder prettig vindt beter niet kort voor de reis doen om stress te vermijden. Het huisdier krijgt tijdens de vakantie met allerlei veranderingen te maken, zoals een nieuwe omgeving en een ander klimaat. Het is daarom aan te raden om eigen (dieet)voer mee te nemen: niet in ieder land is het (merk) voer, waar het huisdier aan gewend is, verkrijgbaar. Plotseling van voer wisselen kan maag-darmklachten zoals diarree bij het huisdier veroorzaken.

Bedenk dat er in het buitenland dierziekten zijn die wij hier in Nederland niet of nauwelijks kennen, vaak overgebracht door teken of insecten. Vraag aan uw dierenarts hoe u uw dier hiertegen kunt beschermen! Het is verstandig het telefoonnummer van de eigen dierenarts, het chipnummer en een foto van het huisdier mee te nemen. Wanneer het huisdier bepaalde aandoeningen heeft, is het handig om een briefje mee te nemen met de vertalingen van de officiƫle naam van deze aandoeningen en de medicijnen. Controleer van tevoren of er op het vakantieadres ook een dierenarts in de buurt is.

Tijdens een autorit mag het niet te warm worden voor uw huisdier en men moet regelmatig stoppen om het huisdier te laten drinken. Het LICG benadrukt nogmaals met klem om het dier nooit zonder toezicht achter te laten in de auto. Helaas komt het nog ieder jaar voor dat honden overlijden in een afgesloten auto. De temperatuur kan binnen een paar minuten oplopen tot meer dan 50 graden Celsius, zelfs in de schaduw! Op de website van het LICG staan praktische documenten met meer informatie over reizen en vakantie, inclusief een handige checklist.