Bridget Riley bekroond met Sikkensprijs

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min

DEN HAAG (Novum) - Bridget Riley heeft als eerste vrouwelijke kunstenaar de Sikkensprijs gewonnen. Als winnares van de tweejaarlijkse prijs voor onderscheidend kleurgebruik krijgt ze vijftienduizend euro. Met het geld maakt ze een muurtekening van twintig meter breed en vier meter hoog in het Gemeentemuseum in Den Haag.

De Britse 'op art' kunstenares krijgt de prijs op 28 oktober uitgereikt, maakte de Sikkens Foundation woensdag bekend. Op dezelfde dag wordt in het museum een tentoonstelling over haar werk, waarin ook de muurtekening te zien is, geopend. Neurowetenschapper Dick Swaab geeft ter gelegenheid van de uitreiking de traditionele Mondriaanlezing over de culturele betekenis van kleur.

De Sikkensprijs wordt uitgereikt aan kunstenaars en organisaties die met de manier waarop ze kleur gebruiken, invloed hebben op de samenleving of de kunstwereld. De eerste die de prijs won was Gerrit Rietveld in 1960. Ook Le Corbusier, de hippies, de HEMA en de reinigingsdienst van Parijs behoren tot de winnaars van de Sikkensprijs.