Fossiel Maastricht is van 13 meter lange mosasaurus

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

MAASTRICHT (Novum) - Het reusachtige fossiel dat in de mergelgroeve bij cementfabriek ENCI in Maastricht is gevonden, is van een dertien meter lange mosasaurus. Het skelet wordt momenteel opgegraven. Dat hebben het Natuurhistorisch Museum in Maastricht en ENCI donderdagmiddag bekendgemaakt.

ENCI vond het skelet vorige week en legde de werkzaamheden in de groeve onmiddellijk stil. Paleontologen van het museum bevestigden direct dat het om een unieke vondst ging. De mosasaurus leefde naar schatting zo'n 68 miljoen jaar geleden.

Het reptiel leefde aan het eind van het dinosaurustijdperk in een ondiepe zee op de plek waar nu Maastricht ligt. In de buurt zijn in het verleden vaker mosasaurusbotten ontdekt. In 1998 werd nog een deel van een skelet gevonden. Het ging toen wel om een ander soort die bovendien zo'n anderhalf miljoen jaar jonger is.

De botten liggen over een vrij groot oppervlak verspreid. Het is nog niet duidelijk of het compleet is. Mogelijk hebben haaien of andere aaseters zich destijds aan het kadaver tegoed gedaan voor het door de kalkmodder bedekt werd.

Het fossiel wordt in de komende maanden in het museum geconserveerd, geprepareerd en onderzocht. Het publiek kan vermoedelijk in de kerstvakantie een kijkje komen nemen.