Festival Eurosonic Noorderslag na twee jaar weer fysiek: geweldig

Door Redactie Nationale recreatiegids
4 min
Het Groningse showcasefestival Eurosonic Noorderslag (ESNS) vindt na twee digitale edities weer fysiek plaats. "Geweldig. Het is zo fijn dat het na een paar lange jaren eindelijk weer gaat gebeuren", zegt hoofdprogrammeur Robert Meijerink tegen het ANP.

Vanaf woensdag tot en met zaterdag treden zo'n 350 opkomende artiesten uit Europa op. De Nederlandse line-up bestaat uit onder meer Son Mieux, S10, Natte Visstick en Merol. Uit andere landen staan onder meer Taxi Kebab, Water Baby, Girl Scout en Metteson geboekt. Daarnaast is er overdag een conferentie met onder meer paneldiscussies, interviews en keynotes over thema's die spelen in de muziekindustrie. Bij ESNS zijn jaarlijks veel mensen uit de Europese muzieksector aanwezig.

Mede om die reden is het volgens Meijerink erg fijn, maar ook "belangrijk" dat het weer fysiek doorgaat. "Het is het eerste evenement op de agenda en festival- en concertorganisatoren, poppodia en andere mensen uit de sector zijn aanwezig. Misschien zien zij hier wel opkomende artiesten om te boeken voor een concert of de laatste namen voor een festivalaffiche?"

Spannend jaar

Doordat "veel Europese partijen" ook het grote belang inzien van ESNS was het volgens Meijerink niet lastiger om, bijvoorbeeld door de gestegen kosten, bands uit het buitenland te boeken. Wel herkent de programmeur het probleem binnen de muzieksector. "Dat is op iedereen van toepassing. Denk bijvoorbeeld alleen al aan de hogere kosten voor het huren van een busje of een hotelkamer", zegt hij. "Ik denk dat het een heel spannend jaar gaat worden. Festivals zijn duurder geworden en het moet het publiek ook maar lukken om de kaartjes te kunnen betalen."

De festivaltickets voor ESNS zijn in ieder geval wel uitverkocht. Het aanwezige publiek staat een divers programma te wachten, vindt Meijerink. "Ik ben altijd weer verrast hoeveel diversiteit er binnen de Europese muziek is. We hebben ook dit jaar weer heel veel verschillende genres: het gaat echt van jazz tot volksmuziek."

Door: ANP