Geen Oscar voor Narcosis, wel kans voor It's Nice in Here

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
De film Narcosis van filmmaker Martijn de Jong dingt niet meer mee naar een Oscar. De film staat niet op de woensdag gepubliceerde shortlist voor de categorie beste buitenlandse film. Op de lijst voor beste korte animatiefilm staat nog wel een Nederlandse titel: It's Nice in Here.

The Academy, de organisatie achter de filmprijzen, maakte woensdag in totaal voor tien verschillende categorieën de shortlists bekend. In de categorie beste buitenlandse film maken nog vijftien films kans, waaronder het Duitse drama All Quiet on the Western Front. Ook de Belgische film Close is nog in de race, net als het Koreaanse drama Decision to Leave. De laatste keer dat Nederland een nominatie kreeg in deze categorie was in 2004 voor De Tweeling. In 1998 won Karakter als laatste Nederlandse titel.

Beste documentaire 

Ook in de categorie beste documentaire staat geen Nederlandse titel. Daarvoor waren drie Nederlandse films ingezonden: Myanmar Diaries, Three Minutes - A Lengthening en Master of Light.

Beste lange animatiefilm 

Nederland heeft nog een kansje in de categorie beste lange animatiefilm, waarvan de shortlist nog niet bekend is. Daarvoor werd Knor van Mascha Halberstad ingezonden.

Alle officiële nominaties worden op 24 januari bekendgemaakt. De uitreiking van de belangrijkste filmprijzen ter wereld vindt plaats op 12 maart in Los Angeles. Komiek Jimmy Kimmel zal de Oscaruitreiking voor de derde keer presenteren.

Door: ANP