Vakantiedrukte op wegen blijft uit

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
(Novum) - De voorspelde drukte op de wegen door vakantiegangers is vrijdagmiddag uitgebleven. Om 17.00 uur stond er in totaal 147 kilometer file, niet meer dan op andere vrijdagen. De ANWB had van tevoren 250 kilometer voorspeld.

"Deze vrijdag wijkt eigenlijk niet af van gewone vrijdagen", zegt een woordvoerder. Hij verklaart de goede doorstroming onder meer uit extra rijstroken op onder meer de A2 en de nieuwe rondweg rond Eindhoven. Ook zijn veel mensen zonder kinderen waarschijnlijk de afgelopen weken al op pad gegaan. "Het aantal files ligt al twee weken onder het normale niveau."

Op een aantal plaatsen stonden files, maar niet meer dan gewoonlijk. Druk was het onder meer op de A28. Daar stonden tussen Utrecht en Amersfoort lange files. Op de A58 was er rond 16.00 uur een file door een aanrijding bij Oirschot. Bij Maastricht stond acht kilometer file op de A2, waardoor weggebruikers een halfuur vertraging oplopen. Alleen die laatste file kan worden beschouwd als een vakantiefile, aldus de woordvoerder.

In het midden van het land is voor ongeveer 750 duizend Nederlanders de zomervakantie begonnen. Iets meer dan de helft daarvan trekt de grens over. Volgende week krijgt de regio zuid vakantie. De week daarna is het noorden aan de beurt.

Opvallend druk was het over de grens in Belgiƫ. Daar beginnen de schoolvakanties allemaal tegelijk. Bovendien ontstond aan het begin van de middag een lange file op de E19 van Breda naar Antwerpen, door een aanrijding op de ring van de Belgische stad.