Samenwerking festivals voor toegankelijkere evenementen voor gehandicapten

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Tien festivals hebben zich afgelopen weekend aangesloten bij de Onbeperkt Feest-belofte van HandicapNL en Green Events. Het doel hiervan is om de festivalsector toegankelijk te maken voor mensen met een handicap. Dit meldt Entertainment Business. 

Het initiatief werd gestart tijdens ADE afgelopen week. Tot nu toe hebben tien festivals aangegeven zich hier voor in te zullen zetten. Het gaat om Awakenings, Amsterdam Roots Festival, STRAF_WERK, Oerol, Milkshake Festival, Paaspop, Amsterdam Open Air, Bevrijdingspop Haarlem, De Opwekking en Wonderfeel. De belofte werd aangeboden aan kamerlid Lucille Werner. 

Integratie en een rustplek

HandicapNL heeft met een eerdere pilot al meerdere gegevens verzameld over hoe de sector kan verbeteren als het gaat om toegang voor gehandicapten. Hieruit kwam naar voren dat personen met een beperking voornamelijk behoefte hebben aan integratie met andere festivalgangers, screening zodat er zorg op maat geleverd kan worden en een rustplek. Dit is uiteraard in aanvulling op standaard voorzieningen zoals aangepast sanitair en medisch personeel. Daarnaast is duidelijke communicatie over wat er wel en niet aanwezig is op een festival terrein een must. 

Pilots

Om dit alles tot uitvoer te kunnen brengen zullen de deelnemende evenementen de komende tijd veel met elkaar gaan vergaderen om ervaringen uit te wisselen. Daarnaast zullen er pilots worden opgezet. Alles kennis die hierin wordt opgedaan zal worden gedeeld met de gehele sector. 

Door: Nationale Recreatiegids