Amsterdams Andalusisch Orkest viert 10-jarig jubileum in de Meervaart

Door Redactie Nationale recreatiegids
6 min
Een decennium geleden, begon het Amsterdams Andalusisch Orkest (AAO), een groep jonge Amsterdammers, aan een avontuur dat ze 10 jaar later langs alle grote podia van Nederland heeft gebracht. De ambitie was om de wereld kennis te laten maken met traditionele Arabo Andalusisch erfgoed. Dat breidde zich uit tot muziek van Granada tot Baghdad. Van optredens die in het teken stonden van prachtige Arabische improvisaties op het podium tot prachtige publicaties. Van muzieklessen in cultureel centrum MAQAM tot een waanzinnige fusion tussen moderne dans en volkse en spirituele muziek. Dat meldt Stichting Amsterdams Andalusisch Orkest.  

Het eerste optreden, meer dan 10 jaar geleden, in de Engelenbak in Amsterdam, staat nog steeds scherp op het netvlies van de oprichters Mohamed Aadroun, Yassine Boussaid, Mohamed Chairi en Dwight Breinburg. Ze waren pioniers met grote dromen en een vleugje bravoure. Inmiddels is het AAO uitgegroeid tot een creatief platform met verschillende projecten. Naast muziek maken met het 15-koppig orkest, worden er allerlei theatervoorstellingen geproduceerd. Daarnaast wordt voor educatie een divers aanbod aangeboden. Het aanbod wordt uitgebreid met producties van boeken, Tanger: Facets of an Interzone (2021), Tanger: Facets of a Mediterranean Intersection (2020), Kinderboek Bo en Mo - Verdwaald in de tijd (2020) en producties van albums: Andalusian Echoes (2017), Ziel|Rouh (2018), One (2020) en Mystic Mirrors (2020).

UD-Festival 

Sinds 2016 organiseert het AAO, samen met de Meervaart, het tweejaarlijks UD-Festival. Dit najaar vindt alweer de 4e editie plaats in diverse podia in Nederland.

Gerenommeerde artiesten 

In de afgelopen jaren heeft het AAO het podium gedeeld met gerenommeerde artiesten, waaronder Britse zanger, componist en singer-songwriter Sami Yusuf, ud-speler Marcel Khalife, Spaanse flamencozangeres Estrella Morente, maestro Mohamed Amine El Akrami, zangeres Nai Barghouti, ud-speler Mehmet Polat, zangeres Sanaa Marahati en zanger Youssef Jrifi.

MAQAM 

Sinds 2021 is het Amsterdams Andalusisch Orkest gehuisvest in MAQAM. Een cultureel centrum, gerealiseerd samen met twee vaste partners, Foam Fotografiemuseum en de Meervaart. MAQAM is een creatieve ruimte voor buurtbewoners, talent en creatieven. Er vinden uiteenlopende dag- en avondprogramma's plaats. Van fotografie workshops tot en met concerten en van woordkunst-masterclasses tot en met muziekrepetities.

Jubileumavond 

Op maandag 12 september viert het AAO haar 10-jarig jubileum in de Meervaart in Amsterdam. Tijdens deze avond blikt het AAO terug en kijkt vooruit. Naast een avond vol muziek en gastoptredens, wordt er in de foyer van de Meervaart een compleet randprogramma gepresenteerd.

Door: Nationale Recreatiegids 
Beeld: Amsterdam Andalusisch Orkest