Vanaf oktober documentaire over Zwarte Cross in bioscoop

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
Binnenkort is een documentaire over de Zwarte Cross te zien, het festival dat dit jaar 25 jaar bestaat. De film, die Zwarte Cross: Vaak Bu-J Te Bang heet, gaat in oktober in première bij Koninklijk Theater Tuschinski. Daarna is de documentaire te zien in 25 Pathé-bioscopen en vervolgens bij de streamingdienst Videoland.

De documentaire is gemaakt door Floor van der Kemp en Lars Gierveld, die de mensen achter het festival volgden. In de documentaire wordt het verhaal belicht over "een jongensdroom" van twee vrienden, "die begon met 1000 bezoekers op een veldje in Hummelo en uitgroeide tot een van de grootste festivals van Europa met jaarlijks 220.000 bezoekers".

Vanaf 1997

De film, geproduceerd door De Coproducent, neemt kijkers mee in het ontstaan van de Zwarte Cross in 1997 en de 25 jaar daarna. Ook 'Tante Rikie' komt in de film voorbij, de directrice die dit jaar afzwaaide. In de film worden camerabeelden van de vader van medeoprichter Hendrik Jan Lovink getoond. Zijn vader legde de eerste Zwarte Cross vast en maakte ook de jaren daarna veel beelden.

De documentaire is gemaakt met medewerking van de organisatie, De Feestfabriek. De Feestfabriek heeft niet geholpen met de financiering, om de onafhankelijkheid te waarborgen. De film is vanaf 9 oktober in de 25 Pathé-bioscopen te zien en vanaf 24 oktober bij Videoland.

Door: ANP