Morgen grote viering Keti Koti in centrum Groningen

Door Redactie Nationale recreatiegids
4 min
Op vrijdag 1 juli is het Keti Koti, de viering van de afschaffing van de slavernij. Tussen 12:00 en 00:00 vinden er verschillende activiteiten plaats in het Groningse Forum. Muziek, tentoonstellingen, kunst en lezingen staan allemaal in het teken van de levende herinnering aan het Nederlandse slavernijverleden. Dit melden OOG TV en het Forum. 

Activiteiten  

Vanaf 12:00 begint er een filmmarathon die tot diep in de nacht duurt. Er worden zes films en documentaires getoond die het slavernijverleden in kaart brengen. Hierbij is niet alleen Suriname het onderwerp, waar Keti Koti oorspronkelijk vandaan komt, maar wordt er bijvoorbeeld ook gekeken naar de geschiedenis van Indonesië met de film ‘Lief Indië’.

Dankzij de historische ruil van mensen is Suriname een zeer divers land met heel veel verschillende culturen, waaronder Chinezen en Indonesiërs. Keti Koti is daarom voor iedereen en wordt gevierd als een breed volksfeest. 

Ketenen gebroken

Keti Koti betekent ketenen gebroken in het Sranantongo. Officieel werd de slavernij in 1863 afgeschaft in het Koninkrijk der Nederlanden maar daar zaten een boel haken en ogen aan. Zo werden ex-slaven verplicht om nog 10 jaar op de plantages te blijven werken bij wijze van compensatie voor de slavenhouders.

Cultuurstelsel

In Nederlands-Indië bedachten de koloniale heersers een slimme vervanging van de slavernij; het cultuurstelsel. Hierin waren voormalige slaven bij wet vrij, maar werden zij verplicht om minstens 20% van hun landbouwopbrengsten af te staan aan het Koninkrijk der Nederlanden. De inheemse bevolking werd verplicht om de rijstgrond in te richten voor de Nederlandse invoer van koffie, indigo, thee en suiker. Deze verkapte vorm van slavernij vormde de basis voor de Nederlandse industrialisatie van de late negentiende eeuw. 

Door: National Recreatiegids

Bronnen: Historiek