Befaamde wereldboeken in deze nieuwe Leidse tentoonstelling

Door Redactie Nationale recreatiegids
6 min
Van de oudste wereldatlas tot een grensverleggend medisch zakboekje: de zomertentoonstelling ‘Books that made History’ in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden gaat over 25 wereldberoemde boeken en hun auteurs, die tot op de dag van vandaag bepalend zijn voor ons begrip van de wereld en waardering voor wetenschap, kunst en cultuur. De Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) maakte voor de expositie een selectie uit de eigen collectie, waaronder werken van Galileo Galilei, Albert Einstein, Anna Maria van Schurman en Anton de Kom. De tentoonstelling is te zien van 22 juni t/m 4 september 2022. Dit meldt het Museum. 

Boekdrukkunst 

Door de uitvinding van de boekdrukkunst raakte de verspreiding van kennis en ideeën vanaf de 15de eeuw in een stroomversnelling. Nieuwe inzichten vonden via gedrukte boeken razendsnel hun weg naar een steeds groter publiek. Sommige van die werken waren zó baanbrekend, dat ze tot op de dag van vandaag invloed hebben op hoe wij denken. 

Leiden als boekenstad 

Het wetenschapsfestival Leiden European City of Science 2022 is aanleiding voor de UBL en het museum om 25 boeken die inmiddels wijdverbreide inzichten voor het allereerst wereldkundig maakten, in het zonnetje te zetten. Wat de werken met elkaar verbindt is hun sterke connectie met de stad Leiden, vanaf de oprichting van de universiteit in 1575 tot nu. Omdat de schrijver er studeerde, aan de universiteit werkte, bij een van de Leidse drukkerijen het boek liet uitgeven, of in de universiteitsbibliotheek werd herontdekt.

Audiotour 

In de gratis audiotour (ingesproken door Noraly Beyer) en in het tentoonstellingsboek blazen 25 hedendaagse experts en 'ambassadeurs' waaronder sterrenkundige Vincent Icke, historicus Karwan Fatah-Black en rechtsgeleerde Annetje Ottow (College van Bestuur Universiteit Leiden) de boeken nieuw leven in met hun kennis, anekdotes en persoonlijke bespiegelingen. Bezoekers kunnen stemmen op hun favoriet uit de geëxposeerde werken. In het ‘stemlokaal’ kunnen ze ook titels tippen van opzienbarende boeken die in de tentoonstelling eigenlijk niet hadden mogen ontbreken. Een selectie van 25 belangrijkste boeken is immers altijd subjectief. 

Sponsoren 

De tentoonstelling ‘Books that made History’ is gemaakt in samenwerking de Universitaire Bibliotheken Leiden, en met steun van Leiden Kennisstad, het Prins Bernhard Cultuurfonds, uitgeverij Brill, Cultuurfonds Leiden en de Stichting Vrienden van de Universitaire Bibliotheken Leiden. Het Rijksmuseum van Oudheden wordt gesteund door de Vriendenloterij.

‘Books that made history’ loopt van 22 juni t/m 4 september 2022, www.rmo.nl/books.

Door: Nationale Recreatiegids

Beeld: RMO, Books that made history persfoto