Vanavond start de 75ste editie van Holland Festival

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
In Amsterdam begint vrijdagavond het 75e Holland Festival. Klimaat is een belangrijk thema tijdens deze jubileumeditie. Er komt zelfs een energiezuinige voorstelling, waarbij de energie live en zichtbaar voor de toeschouwers wordt opgewekt: A Play for the Living in a Time of Extinction van regisseur Katie Mitchell. Het is een van de ruim dertig producties met circa honderd voorstellingen.

Het evenement opent in Carré in Amsterdam echter met het concert Mother Nature van de Frans-Beninse zangeres Angélique Kidjo, met voormalig songfestivaldeelnemer voor Nederland Jeangu Macrooy als één van haar gasten.

Kidjo en de Duitse theaterregisseur Nicolas Stemann hebben een extra groot aandeel in het festival. Uit hun werk blijken verschillende gedeelde interesses en bezorgdheid over klimaatverandering, aldus het Holland Festival eerder. "Mother Nature is hier een duidelijk voorbeeld van." En de voorstelling Kein Licht van Nicolas Stemann en componist Philippe Manoury, gemaakt naar een tekst van de Oostenrijkse winnares van de Nobelprijs voor de literatuur Elfriede Jelinek, speelt zich af direct na een kernramp.

Hans van Manen

Tijdens de jubileumaflevering is er ook veel aandacht voor kunstenaars met wie in de voorbije jaren is gewerkt. Zo eert Het Nationale Ballet choreograaf Hans van Manen met een Hans van Manen Festival. Dit gezelschap is een vaste partner van het festival, net als De Nationale Opera, Internationaal Theater Amsterdam en het Stedelijk Museum.

Het festival duurt tot en met 26 juni en heeft plaats op meerdere locaties in de hoofdstad.

Door: ANP