Nationaal Militair Museum presenteert deze zomer straaljager uit de jaren 50

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
Het Soesterbergse Nationaal Militair Museum heeft onlangs een F-100 Super Sabre toe mogen voegen aan de collectie. Het overzetten van het historische object bleek nog een hele klus te zijn maar bezoekers kunnen het gevechtsvliegtuig vanaf nu aanschouwen. Dit meldt RTV Utrecht.  

Soesterberg 

De F-100 is een voorganger van de F-16. Het werd in de jaren vijftig gebruikt op Amerikaanse militaire basissen die verspreid waren door NAVO-landen in West-Europa. Soesterberg was destijds ook één van deze basissen. Het vliegtuig was daarmee ook de eerste straaljager in Nederland. Uniek aan deze bijzonder snelle voertuigen was destijds de mogelijkheid tot het breken van de geluidsbarrière. Omwonenden moesten toen wennen aan het luchtgeweld.

Rennovatie  

In de afgelopen jaren laat het museumstuk zichtbare achterstalligheid zien. Dat komt mede omdat het buiten heeft gestaan, waardoor een rennovatie onvermijdelijk werd. Hiervoor is 50.000 euro ingezameld die in korte tijd is binnengehaald. Vanaf half juli kunnen bezoekers het in ere gestelde vliegtuig aanschouwen in een tentoonstelling over de F-16. Het museum belooft tevens dat het toestel nooit meer buiten komt te staan.

Door: Nationale Recreatiegids