Jaaroverzicht 2011 deel I: Orka Morgan probleemloos op weg naar Tenerife

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min

Eind november maakte Orka Morgan in een speciaal voor haar gebouwde container op een vrachtwagen en een aangepaste vlucht in een transportvliegtuig de overstap van het Dolfinarium in Harderwijk naar het Loro Parque op Tenerife.

De 1100 kilo zware orka verbleef 17 maanden in het Dolfinarium, nadat ze vorig jaar zomer ernstig verzwakt en vermagerd uit de Waddenzee werd gevist. Het langdurige verblijf van Morgan in Harderwijk was te danken aan juridisch gesteggel tussen de Orka Coalitie, een actiegroep die opkwam voor de gezondheid en veiligheid van de orka, en het Dolfinarium.Beide partijen konden het maar niet eens worden over de toekomst van het dier.

Op maandag 21 november had de rechtbank in Amsterdam besloten dat Morgan mocht worden overgeplaatst naar Tenerife en op de 29e was dan eindelijk de dag van de overtocht aangebroken. Rond half 8 die ochtend werd Morgan in een hangmat in de container gehesen, die op een vrachtwagen stond.

Na een zwaar bewaakte rit onder politiebegeleiding kwam de orka, bijgestaan door verzorgers en een dierenarts aan op Schiphol. Daar stond een transportvliegtuig klaar om Morgan naar het Spaanse eiland te vliegen. De verzorgers waren na afloop zeer te spreken over de overtocht.

Bij aankomst in het Loro Parque op Tenerife werd ze verwelkomd door vijf andere orka's. Bijzonder was dat voor de dag van het transport voor Harderwijk een noodverordening werd uitgeroepen. Uit angst voor dierenactivisten die het transport zouden willen saboteren, werd zelfs het Veluwemeer, waaraan het Dolfinarium grenst, bewaakt door politieboten.

© Nationale Recreatiegids