Kruis van The Passion gedragen door jongeren en Oekraïense vluchtelingen

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Het bericht dat KRO-NCRV op zoek is naar Oekraïense vluchtelingen die tijdens The Passion mee willen lopen in de processie, is "een eigen leven gaan leiden", laat de omroep maandag aan het ANP weten. In tegenstelling tot wat velen denken, werden de Oekraïners namelijk niet gezocht om per se als groep het bekende witte kruis te dragen.

Jongeren staan volgens de woordvoerster centraal in deze editie van The Passion "omdat zij door de coronamaatregelen, meer dan andere leeftijdsgroepen, te maken kregen met eenzaamheid, somberheid en angst". Het kruis wordt dan ook door hen gedragen, maar "ook Oekraïense vluchtelingen zijn van harte welkom om mee te lopen. Met het thema 'Alles komt goed?!' willen we de boodschap van hoop meegeven", benadrukt de zegsvrouw.

Oorlog in Oekraïne 

In de aanstaande uitvoering van het paasverhaal wordt wel aandacht besteed aan de oorlog in Oekraïne. Dat gebeurt tijdens de vertelling door NPO Radio 2-dj Ruud de Wild, maar ook door verhalen van mensen die in de processie meelopen. Zo spreekt verslaggeefster Sosha Duysker een Oekraïense vrouw met haar eigen verhaal en boodschap van hoop.

Zonder publiek 

Tijdens de editie van komende donderdag is er geen publiek aanwezig, bevestigt de omroep. "Toen het besloten moest worden waren er nog te veel onzekerheden. Het is nu productioneel niet meer haalbaar om er alsnog publiek bij te betrekken", aldus KRO-NCRV. De uitzending wordt donderdag wel grotendeels live vanuit het Simonsplein in Doetinchem gemaakt.

Door: ANP