Paasconcert in de Waalse Kerk te Amsterdam

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Geen betere manier om in de opmaat naar pasen een moment van bezinning in te lassen dan met het luisteren naar Pergolesi’s Stabat Mater. Dat kan ook weer live op 16 april in de prachtige Waalse Kerk te Amsterdam bij het Pergolesi Ensemble, onder leiding van Marianne Selleger. Zij zingt dit stuk al vele jaren en met Wendeline van Houten (sopraan) en een saxofoonkwartet, heeft zij een professionele groep die zich volledig toelegt op een authentieke uitvoering van dit Stabat Mater. Zij brengen een gloedvolle en emotionele uitvoering, waarbij menigeen een traan laat vloeien. 

Paaspassie 

Pergolesi’s Stabat Mater is een beroemd barok-oratorium uit 1736 over Maria die alleen achterblijft bij het kruis. De muziek gaat over verlies, maar ook over overleven en hoop. Dit stuk over rouwverwerking brengt de paasboodschap bij uitstek, maar dan wel wat beknopter dan de Mattheus Passie. Het stuk is troostend voor allen die een verlies van een dierbare te betreuren hebben en dit thema is extra toepasselijk in tijden van oorlog, waar de achterblijvende soldatenmoeders hun hartverscheurende leed uitschreeuwen.

Waalse Kerk 

Marianne zong dit stuk eerst vele jaren met een strijkkwartet en besloot toen dat het voller en aangrijpender zou klinken met een saxofoonkwartet. Daarmee heeft zij vaak in het centrum van Amsterdam, war zij ook woont, opgetreden, eerst in het Bethaniënklooster, toen in de Zuiderkerk en nu alweer voor het derde jaar (met onderbreking van de corona-tijd) in De Waalse Kerk. De Waalse Kerk in het Wallengebied van Amsterdam heeft een prachtige akoestiek en biedt de ideale atmosfeer voor dit stuk. Er is ook nog een uitvoering in Oosterleek (bij Hoorn) en een aantal in het oosten en zuiden van het land. Zie de website voor de agenda.

16 april Waalse Kerk
Walenpleintje 159, 1012 JZ Amsterdam
aanvang 20:00
toegang € 22,50

Voor ticketverkoop zie website:
www.pergolesi.nl

Door: Nationale Recreatiegids