Schilderijen van bloemen uit de Gouden Eeuw in het 200-jarige Mauritshuis

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Kunst, natuur en wetenschap komen samen bij het 200-jarige jubileum van het Mauritshuis. In de tentoonstelling In volle bloei zullen bloemstillevens uit de topcollectie de lente inluiden. Dit meldt het Mauritshuis.  

In 2022 wordt het Mauritshuis 200 jaar oud en om dit te vieren staat deze nieuwe tentoonstelling in het teken van kleuren uit de natuur, In de zestiende en zeventiende eeuw explodeerde het aantal bloemstillevens. Het genre behelst veel meer dan de eenvoudige representatie van een bloem. Bloemstillevens zitten vol met symboliek en werden gebruikt als decoratie van de huiskamer uit de Gouden Eeuw.

Bloemen met betekenis 

Bloemen bloeien vaak niet zo lang. Een bloem stond daarom symbool voor de korte duur van het leven. Elke type bloem die het onderwerp vormde van een schilderij kreeg daar bovenop een uniek betekenis;. De tulp stond symbool voor ijdelheid en de roos was het zinnebeeld van de liefde. Daartegenover stond de hyacint, de werd gezien als een voorbode op de dood. Ten slotte liet een verdorde zonnebloem zien dat uiteindelijk alles een beperkte houdbaarheid heeft.

Vrouwelijke schilders 

Het fascinerende aan deze collectie is dat er relatief veel vrouwen zeer bekwaam waren in het beheersen van lichtinvallen van bloemstillevens. De schilder Rachel Ruysch had dan ook veel succes met haar werken. Voor een tijd was ze zelfs hofschilder van de keurvorst aan de Palts. In de tentoonstelling zal er dieper worden gekeken naar de connectie tussen vrouwelijke hofschilders en de bloem als centraal onderwerp. 

Door: Nationale Recreatiegids